PEMEX- Mexicos statsoljeselskap
Publisert av Erik Rynning, 28 september 2014
PEMEX- Mexicos statsoljeselskap
Er vi maritimt interessert, er vi også interessert i off shore olje og gass; og dermed også olje og gass på land. Og Norge har selv store ressurser på havbunnen.
Mexico har mye olje på havbunnen, men også noe på land. Landet er nr. 10 på listen over global oljeproduksjon. Og det spekuleres i at landet har de største uutforskede petroleumreserver i verden; om vi holder oss under den arktiske breddegrad.
Men det er mange torner i denne rosen. I 1938 kastet Mexico ut alle utenlandske oljeselskaper, og overtok hele industrien i selskapet PEMEX. Det har vært en stolt uavhengighetsbegivenhet som de fleste meksikanere har omfavnet. Og det gikk bra lenge. Fremdeles er Pemex rangert som det 36. største selskapet i verden blant «Fortune global 500». Men underskuddet siste år var på USD 13 milliarder.
Statlig styring og byråkrati er hovedårsaken. Det har medført dårlig styring og mangel på ekspertiseutvikling.
Ekspertise er nå nødvendig når oljefeltene på havbunnen nå i større grad ligger på dypere vann. Dertil ligger oljen i oljefeltene på land mye mer fragmentert enn tidligere. Utfordringene står i kø, og Pemex er ikke i stand til å løse dem.
Derfor er det nå krefter i sving for å invitere de utenlandske oljeselskapene tilbake igjen. Både den unge statsminister og den unge sjef for Pemex ønsker mer effektivitet og større netto inntekter til Mexico. Det vil også gi lavere energipriser i landet, som i sin tur kan være attraktivt for ny industri; og større velstand.
Men befolkningen må i så fall svelge stoltheten; en politisk vanskelig manøver.
Olje ble oppdaget i Mexico i 1880-årene. Plutselig sprutet det olje! Etter at den meksikanske revolusjonen endte i 1920, fikk fagforeningene etter hvert økt styrke. Og i 1937 gikk oljearbeiderne til streik i protest mot lønningene. Og i en nasjonal rus oppsto monopolet Pemex året etter.
Samtidig med utsiktene til sterk økning i oljeproduksjonen i Mexico, har USA kjøpt mindre fra naboen i sør. For i USA svinger det også av større olje- og gassutvinninger som følge av ny teknologi med tilhørende forekomster. Og nord for USA, i Canada, planlegges rørledninger inn i USA, som ytterligere kan redusere importen fra Mexico.
Og samtidig går kull som bare det i verden!
Det er klare utfordringer for miljøet på kloden; og for prisen på fornybar energi; fremdeles for høy.
Men optimistene blant oss er skråsikre på at teknologien vil redde havet og verden; en gang i fremtiden!
Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her