top of page

Opplevelser og spenning

River to reef

  Pearl Diver  

Før oljeindustrien var perledykking den største industrien i Bahrain. Kombinasjon av saltvann og friskt vann ga perfekt liv til østers; de fineste perlesmykker. 30000 arbeidere på 2000 båter på det meste. Hva skjedde?

  True Hawaii  

Mer enn bading, sand, surfing og «mais tais». Rå skjønnhet, ny innsikt. Bortenfor turismen. Historie. Unik, eksotisk kultur og tradisjon. Flyvning over fjerne fossefall, vulkaner og regnskog. Liv på plantasjene.

  The Polar Explorer  

Roald Amundsen var først (også) i Nordvestpassasjen, Canada. I oktober 2010 var vi på isbryteren «The Amundsen» i området med de fremste vitenskapsmenn. Vi sammenligner med endringene i Antarktis

River to reef

River to reef

episode 1

4000 km. nord fra Melbourne; til «Cooktown»; et tropisk eventyr. En travel fiskehavn, full av historie. Vi får råd om de farlige krokodillene. Vi går ut i vakkert, men vanskelig farvann; med formål å fiske et måltid.

River to reef

episode 4

«Daintree National Park», enormt tropisk skogområde nord for «Daintree river» helt frem til havet; verdensarv. Fantastisk skjønnhet. Igjen jakter vi «Giant Trevally»; i krystallklart farvann.

River to reef

episode 7

Fremdeles i «Townsville». Vi fisker korallrevfisk. Korallrev utgjør 1 prosent av overflaten på havet, men hele 25 prosent av alle fiskearter. Korallrevene er truet av forurensning, oppvarming og overfiske.

River to reef

episode 2

Fremdeles i «Cooktown»; mye å se. «Theo» jakter krabber i krokodillefarvann. «Robby» takler noen giftige slanger. I tillegg til krabber fisker «Theo» «barramundi». «Robby» diskuterer med den lokale «slangesjarmør».

River to reef

episode 5

Lucinda er en liten kystby. Rikt fiske. Vi lærer at fiske her kan bety haitrøbbel; også for båten! Vi møter også noen andre, mer vennligsinnede og interessante skapninger. Vi koker «snapper» på båten.

River to reef

episode 3

«Port Douglas», med «4 mile beach»! Her ble fotogafen «Steve Irwin» drept av piggrokk i 2006. Meget høy luftfuktighet. Vi treffer saltvanns krokos. Vi jakter «Giant Travelly», som kan bli 170 cm. Og 80 kg.

River to reef

episode 6

Townsville, «hovedstaden» i NQ. «Magnetic Island», turistattraksjon, 8 km. ut i havet. Mye tørrere klima enn lenger nord. Guttene fisker ved et flyvrak. Men dette er en utfordring som krever ekspertise!

River to reef

episode 8

«Mackay» er «sukkerhovedstaden». Og rikt kystfiske. Subtropisk klima her lenger sør. Vi tar lunsj på en ferieøy utenfor. Vi setter ut for å fiske mer. Og enda mer etter å ha møtt en lokal fisker med gode ideer.

River to reef

episode 9

1770 er det uvanlige navnet på en meget vakker landsby, der James Cook gikk i land i mai 1770. Her har vi blekksprut til middag. Så en uvanlig aftenstur med «wild life» på land og sjø.

River to reef

episode 10

Her er det høydepunkter fra serien. Vi forstår hvorfor man elsker NQ. Med vakkert hav og vidunderlig natur. Og naturligvis et fantastisk fiske og dyreliv.

Top dive site

Top Dive Sites

Top Dive Sites

episode 1

Egypt, Sødre Rødehavet, «verdens akvarium». «Millioner» av farger og arter i havet. Høy fordampning og lite regn, samt fravær av vanntilstrømning fra elver gir verdens største klarhet i vannet.

Top Dive Sites

episode 2

«Riviera Maya», på Mexicos Karibiske kyst. Spesiell opplevelse å dykke i undervannsbasseng. Vannet er særlig klart med ekstrem sikt. Spesielt lange strender. Og velsmakende og krydret mat!

Top Dive Sites

episode 3

«Hierro», en av Kanariøyene; nærmere Afrika enn Europa. Fullt av spesielle arter. På den spesielle, vulkanske grunnen føler dykkeren seg på månen. Sikten i havet er utrolig. UNESCO-beskyttelse for bevaring.

Top Dive Sites

episode 4

Maldivene, midt i det indiske hav, en spesielt vakker øygruppe på mer enn 1000 øyer. Sterke strømmer krever ekspertdykkere. Her er hvalhai som kan bli 12 m. Her føler man seg virkelig ett med naturen.

Top Dive Sites

episode 7

«Utila»; en øy blant «Bahia»-øyene på Honduras i det Karibiske hav. Beste sted i verden å lære dykking. Vannet er varmt og sikten utrolig. Her er undervannsvegger fulle av farger og liv.

Top Dive Sites

episode 5

Sabah; en delstat i Malaysia, nord på Borneo. I «Celebessjøen» lever hundrevis av arter; også skilpadder og Barracuda. En mengde øyer og korallrev. Nasjonalparker og tropisk regnskog. Fjell opp mot 400m.

Top Dive Sites

episode 6

Egypt, den nordre del av Rødehavet, kalles «The sunken route» pga. forliste skip. Rikeste korall reservat i verden. Området er et stort undervanns museum med arkeologiske rester fra menneskets historie.

Top Dive Sites

episode 8

«Cabo Palos», sørøst i Spania, «cabo»=»Cape»=Kapp. Her finnes en herligfiskerlandsby. Vakker lagune, naturreservat. Grunt vann. Mange skipsvrak pga. utsatt område for pirater. Rikt fiskeliv. Fin dykking.

Top Dive Sites

episode 9

«Andamansjøen» i det indiske hav, vest Thailand, som har mange øyer og «islets»; «Phuket» er den mest fortryllende. Et av de mest spennende områder i verden for liv i havet. Masse ungfisk.

Top Dive Sites

episode 10

Portobelo, med dyp, naturlig havn, 3000 innbyggere; i Panama; landet som deler Atlanterhavet og Stillehavet. Spanske forsvarsverk og Fort Lorenzo er bevaringsverdige. Varmt hav og tusenvis av Karibisk fisk.

Top Dive Sites

episode 11

Malta; i en trang passasje mellom Afrika og Europa, ble tungt bombet i 2. verdenskrig. Svært mange skipsvrak man kan dykke til, men også vidunderlige dykk blant grotter, vegger og fisk.

Top Dive Sites

episode 12

Zanzibar, øy utenfor kysten av Kenya og Mozambique. Intenst, blått vann over sandgrunn skaper blått og grønt som intet annet sted. Spektakulær dykking. Rik natur. Forskjelligartet folk i harmoni.

Top Dive Sites

episode 13

Malapascua, øy blant 7000 øyer på Filippinene. Utrolig skjønnhet over og under vann. Lange strender med palmer, i havet slanger og millioner arter anemoner. Og«Fox Shark», 5m. derav meget lang hale.

Across The Pacific

Across The Pacific

Across The Pacific

episode 1

«Kiribati» er en stat midt i et enormt, fjernt havområde i Stillehavet ved ekvator; nord for Samoa og Fiji. Består av en eneste øy og 32 atoller (toppen av undersjøiske vulkaner). Trussel om å synke i havet.

Across The Pacific

episode 2

Fiji består av 332 øyer og ca. 500 «islets» (=små). 2000 km nord øst for NZ. Rike mineralforekomster og meget rikt fiske. Flere militærkupp. Vi møter statsminister Rabuka. Og arbeidere på sukkerplantasjer.

Across The Pacific

episode 3

Tonga ligger sør for Samoa og øst for Fiji. 172 små øyer og mange atoller. Høyeste fjell 1000 m. Gj.sn. temp. 25 C. Tropisk regnskog. Vi møter en vakker prinsesse, svømmer med en liten hval, og ser skilpadder.

Across The Pacific

episode 4

Samoa ligger syd for Kiribati og nord for Tonga. To store øyer; mange små. Høyeste fjell er 1859 m. som rager opp fra smal kyststripe. Fruktbare daler og rik regnskog. Temp. 22 til 26 C. Vi besøker fiskemarkedet.

Across The Pacific

episode 5

«Cook Islands», nord øst for Tonga; øst for Fiji. Assosiert med NZ. 15 små øyer. Vi besøker øya «Atiu», et bortgjemte smykke. Rikt fugleliv. Vi går inn i fantastiske huler. En fugleart bruker sonar for å navigere. 

Across The Pacific

episode 6

Påskeøya, et av de mest isolerte områder i verden, 3500 km. Vest for Chile, 2000 km. Øst for «Pitcairn»-øyene. Berømt for steinstatuer. Vi lærer hvordan de ble skapt, samt hvordan samfunnet kollapset.

Across The Pacific

episode 7

«New Caledonia», 3000km. Vest for Fiji, 1400 km. Øst for Brisbane, Australia. Fransk. En hovedøy og mange flere mindre. Biologisk unikt med arter som bare finnes her. Vi møter landets fremste rodeo rytter.

Across The Pacific

episode 8

Fransk Polynesia, verdens lykkeligste folk! 121 øyer over flere tidssoner. Stillehavet utgjør 1/3 av jordens overflate, og FP er sentralt i området. Vulkansk. Vi opplever frykt når lavaen strømmer ut foran oss.

Across The Pacific

episode 9

Hawai, kremområdet for surfing og kiting.  Rik polynesisk kultur. Vi besøker ranchen der mange Hollywood-filmer er gjort, blant annet «Jurassic Park». Og får opplæring i surfing av en legende på området.

Across The Pacific

episode 10

Niue, en øystat assosiert med NZ, øst for Tonga, syd for Samoa. Vi kommer nærmere hai enn vi liker i en av verdens største laguner. Vi opplever undervannsdans. En vinplantasje er skapt på en av atollene.

Across The Pacific

episode 11

«Vanuatu» er et land1750 km. øst for Australia, syd for Salomonøyene, vest for Fiji. Kan 1400 innbyggere på en rekke mindre øyer fungere som et land? Vi svømmer blant livsfarlige sjøslanger. 

Across The Pacific

episode 12

«Norfolk Island» er en øy tilhørende Australia; halvveis mot NZ. Her finnes masse eviggrønn furu, som også avbildes på flagget. Vi utforsker øyas blodige historie med straffedømte. Og blir med i en motorsykkelgjeng.

Across The Pacific

episode 13

«Tokelau» er en del av NZ; halvveis mellom NZ og Hawai. Består av tre korallatoller; til sammen 12 kvadratkm. Beste vei å komme hit er en 27 timers sjøreise fra Samoa. Kun fornybar energi; stort solprosjekt.

bottom of page