top of page

Toppledere som intet vet, og lureriet i VW

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av VW.

 

Toppledere som intet vet, og lureriet i VW.

 

Topplederen skylder ofte på uvitenhet om ansattes lovbrudd. Og styret skylder på uvitenhet om topplederens. Uprofesjonelt.

 

Thorleif Enger i Yara ble dømt til fengsel (men anker) for korrupsjon. Han visste ikke om utbetalingene. Enten snakker han sant, og er en udugelig leder, for en god leder har kontroll på slike ting, eller så lyver han. Uansett må han ta ansvaret.

 

Administrerende direktør i Sponsorservice, Terje Bogen ble dømt til fengsel for uriktig regnskap. Han sa han ikke skjønte regnskap. I så fall skulle styret ha skjønt det.

 

Toppleder Baksaas i Telenor, aksjonær siden 1998, var fra 2010 til 2015 i styret i Vimpelcom, som betalte korrupsjonspenger i stor stil. Han viste ikke, men et profesjonelt styremedlem kan han da ikke ha vært. Norske Jo Lunder var toppsjef i Vimpelcom i fire år, uten at han skjønte selskapets regnskaper. Han ble arrestert, men løslatt under dissens, foreløpig.

 

Ansvarsfraskrivelsen i VW viser ukulturen som kan råde. Ferdinand Piech, nå 78, var toppleder fra 1993 til 2002, så styreformann til 2015. Han fortjente et rykte som hensynsløs overfor medarbeidere: «Om jeg mister troen på noen, kan de gjerne sitte og sulte i veikanten».

 

Han betalte korrupsjonspenger til politikere og bedriftsråd, men ble ikke dømt, for han kjente ikke til utbetalingene. En av de som ble dømt uttalte at «Det er vanskelig å forstå at noe kunne skje uten at Piech kjente til det». Ellers kontrollerte han nemlig alle detaljer, slik som også Winterkorn, hans toppleder de siste årene.

 

Ingen av dem tålte at noe var umulig. Frykt blant ingeniørene for ikke å oppfylle deres ønsker, resulterte i et system som skulle lure kontrollører til å tro at den nye dieselmotoren var «ren». Toppledelsen har seg selv å takke. Som alltid.

 

 

 

 

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page