top of page

Volvo Ocean Race 2014/2015

Publisert av Erik Rynning

 

Volvo Ocean Race 2014/2015 er i gang fra Alicante lørdag 11.10. TVMaritimeHD har sendt «live» flotte bilder. Første etappe er flere ukers seilas til Cape Town. Sjekk distansen på kartet!

 

Syv identiske båter på 65 fot konkurrerer over totalt 70.000 km. hver med budsjett på ca. NOK 100 mill. Alt av vekt som puttes i båtene blir nøye veiet, så ingen skal få fordel av bedre stabilitet.

 

I tidligere seilaser har hver av deltagerne konstruert sine egne båter i forsøk på å vinne noe i de små detaljer. Nå er det bare en test av mannskapenes ferdigheter og utholdenhet. Det seiles dag og natt; det er ikke rom for mye søvn. Typisk er søvn på 4-5 timer i døgnet, fordelt over 2 til 3 ganger.

 

Tidligere het konkurransen «Whitbread around the world Race». Den gang deltok «Berge Viking» med blant annet Peder Lunde og Stig Hatlo; norske seilere i olympisk toppklasse.

 

Det er ni etapper fordelt over ca. ni måneder.

 

Begrepet «ekstrem» er etter hvert blitt noe utvannet, der flere idretter ønsker retten til dette. Men mange mener Volvo Ocean Race har den virkelige retten til begrepet. Dødsfall med mannskap over bord og alvorlige mastebrekk i farlige farvann bidrar til betegnelsen.

 

Norske Knut Frostad er «Chief executive officer» . Han har selv deltatt fire ganger.

 

Tidligere har deltagerne selv sørget for sin finansiering. Nå har Frostad engasjert seg mer i å sette sammen gode seilere med de riktige sponsorer. For eksempel har to topp amerikanske seilere inngått samarbeid med et tyrkisk legemiddelfirma; båten seiles med både tyrkisk og amerikansk flagg.

 

Av ekstra interesse i år er at en båt seiles av bare jenter, mest svenske.

 

Alle båtene har kamera og reporter om bord; som selv risikerer livet, og som forsøker å motvirke trangen til å bli hentet i sikkerhet.

 

Neste gang skal vi bidra til at sjøfartsnasjonen Norge deltar med bare norsk mannskap!

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

Tilbake til toppen
bottom of page