top of page

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Tim Severin

 

Vinden skapte lange reiser.

 

Vinden skapte de første lange reiser; seilbåter som kunne reise 10.000 kilometer for mer enn tusen år siden.

 

Neste år, 2017, er det 70 år siden Kon-Tiki og 40 år siden Tigris; begge med vår eventyrer og oppdager Thor Heyerdahl, som gjenoppdaget tidligere lange reiser med primitive farkoster til havs. I Norge tror vi han er den eneste, men 3 år etter Tigris var det Tim Severin som sto for den lengste primitive seilferd.

 

Skjønt «Primitivt» er et relativt begrep. Datidens kunnskaper om båt var formidable; relativt sett.

 

Tim Severin designet og bygget på 15 måneder båten «Sohar» i Oman, rett sør for Hormuz-stredet, som skulle seile 10.000 kilometer til Guangzhou i Kina. Det hadde araberne gjort allerede syv århundrer før Columbus; mens vikingenes Osebergskip, et roskip, rådde grunnen i Norge. I Kina fikk man tak i gull, smykker, porselen, silke og pepper.

 

«Sohar» var 130 meter lang, hovedstaget 110 meter, masten på 90 meter ble hugget ut av et eneste tre, kjølen 80 meter lang. Arabiske skip ble satt sammen med tau laget av kokosnøttskall, fremfor nagler. Ikke en enste nagle ble brukt.

 

Nøttene måtte først dukkes i sjøvann, ikke ferskvann. Hamringen av nøttene måtte være av tre, ikke jern som ville svekke fibret. Og materialet måtte spinnes for hånd.

 

Tautråden på 600 kilometer ble trukket gjennom 20.000 hull som var boret i skroget; skipet nå sydd sammen! Så ble hullene tettet med en vanntett miks av lime og sevje fra kirsebær tre.

 

Skipsmaterialet i teak skulle hentes fra India. Severin måtte bruke et lignende tømmer, kalt «Ainie», på grunn av forbudet mot teak. 140 tonn tømmer ble hentet fra skogen og fraktet med elefanter til kysten.

 

Havferden tok nesten åtte måneder, rundt India, Sri Lanka, gjennom Malakka-stredet og Singapore, og de brukte stjernene til å navigere.

Vinden skapte lange reiser

bottom of page