top of page

Død i Vietnam

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Michelle Nijhuis

 

Død i Vietnam

 

Vietnam, fra 1850 til 2. verdenskrig fransk koloni, er vant med krig. Japan okkuperte landet under krigen. Da Frankrike ønsket Vietnam tilbake, endte det etter kamp med deling av landet i1954; i sør vestlig orientert, i nord kommunister. Kamper fortsatte.

 

I en periode var grensene åpne, og en million flyktet til sør mot Saigon. USA ble stadig mer involvert ut over 1960-tallet, men trakk seg ut i 1973. Saigon falt i 1975. Det regnes med 3 millioner døde; flest sivile.

 

Fremdeles er Vietnam, med lengste kystlinje i verden i forhold til landarealet, en kommunistisk ettpartistat. Men det en gang lutfattige landet har gradvis innført markedsøkonomi med gode resultater.

 

Ny død truer, denne gang fiskedød, som følge av bygging av enorme damanlegg langs elven Mekong, særlig av Kina. Mekong flyter fra det tibetanske fjellplatå 5.200 m.o.h. gjennom seks land; Kina, Myanmar(Burma), Laos, Thailand, Kambodsja og sist Vietnam; til sammen 4350 km.

 

Mekong har sitt utløp i Vietnam, der den renner ut i Sør-Kinahavet. Dette Mekongdeltaet er et av verdens mest fruktbare, og et biologisk skattkammer. 17 av folkerike Vietnams 90 millioner innbyggere bor her, vest for Ho Chi Minh City; tidligere Saigon.

 

60 millioner i landene langs elven er avhengige av fiske og jordbruk langs en fritt flytende elv. Mot dette står industrialiseringen; behovet for elektrisitet og ren energi. Den største dammen er Kinas »Xiaowan dam», 300 meter høy, verdens sjette største dam. Bare her måtte 38.000 fraflytte.

 

Kina har bygget syv store dammer i det siste, og har 21 flere under utbygging eller planlegging. Alle landene langs elven, bortsett fra Vietnam, har store planer.

 

Også stigende havnivå, forårsaket av klimaendringer, er et problem for Vietnam. Bare en meters økning vil legge store deler av Mekongdeltaet under saltvann. Det vil drepe jordbruket.

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page