top of page

Verdens tøffeste serilas

Publisert av Erik Rynning 12.11.2016

 

Inspirert av Vendeè Globe

 

Verdens tøffeste seilas

 

Annet hvert år arrangeres jorden rundt 45.000 kilometer alene i båten. 6.November smalt startskuddet i Frankrike fra Prins Albert av Monaco.

 

29 seilere kan ikke gå i land, og har ikke adgang til assistanse. TVMaritimeHD følger fra start til mål gjennom tre måneder. Sist kom under halvparten dit!

 

Det er klare avgrensninger på båtens konstruksjon, slik at det skal være mest mulig likt for alle; og for at den beste seileren skal vinne. Men det er fritt om du vil ha en «foiler» eller en konvensjonell båt, årets snakkis. Etter en ukes seiling er fem av de syv første båtene «foilere», men det har vært sterke vinder, som favoriserer «foilere».

 

Vincent Riou på båten «PRB» ligger på 2. plass med sin konvensjonelle båt. Han sier at han er ute etter høyeste gjennomsnittsfart alle forhold tatt i betraktning. Armel Le Cleach på «foileren»«Banque Populaire8» er i knapp tet 280 nautiske mil sydvest av Kanariøyene.

 

Det er sterke «Trade winds» i området, som forventes å kunne vedvare frem til staten og øygruppen Kapp Verde på rundt 15 grader nordlig bredde; 672 kilometer vest for hovedstaden Dakar i Senegal. Området er nå delvis dekket av tordenskyer. Hardt arbeid forventes, med endring av vindretninger og lufttrykk.

 

Alex Thomson på «Hugo Boss» er en av favorittene, og han henger godt med. Sebastien Josse på båten «Rotschild» har vært mye omtalt på forhånd. Blant annet har vi intervju med ham i ukens utgave av «Gillette World sport» på TVMaritimeHD.

 

Vi forklarer gjerne litt om hvilken fart det seiles med. Forleden målte vi i en 24 timers periode at de beste hadde forflyttet seg 425 nautiske mil. Det gir et gjennomsnitt på rundt 25 kilometer i timen.

 

Etter Kapp Verde kommer seilerne inn i «Doldrums»; et område rundt ekvator der vinden oftest er meget svak, og vindstille kan være en prøvelse i dagevis.

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page