top of page

USA og den velstående Atlanterhavskysten

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Bruce Dale

 

USA og den velstående Atlanterhavskysten

 

Europa inntok Atlanterhavskysten i USA. Naturlig nok seilte europeerne gjerne oppover en elv så langt de kom. Der grunnla de byene; med tilhørende velstand.

 

For mindre enn 100 år siden revolusjonerte bilen amerikanernes liv. Allerede i 1925 kunne man kjøre bil parallelt med østkysten fra Fort Kent, Maine til Florida.

 

Hovedsakelig forbandt «Route 1» de viktige byene. Opprinnelig var det mange kjerreveier, indianske stier og steinbroer; og veien var ofte gjørmete og lite fremkommelig. Fra 1965 ble det «Interstate 95», som forkortet de opprinnelige 4.000 kilometer med 400 kilometer, men som også omgikk noen av byene på «Route 1». Til sammenligning er det 2.200 kilometer fra Hammerfest til Kristiansand.

 

Fort Kent ligger ved «St. Johns River», en del av grensen mot Canada. Neste storby mot sør er kystbyen Boston, Massachusetts. Så kommer New York ved «Hudson River», elven som i 2009 tok imot et styrtende fly etter avgang, og på spektakulært vis lot alle 155 overleve.

 

Så kommer man til den største byen i Pennsylvania; Philadelphia, ved utløpet av «Delaware River», en viktig, havneby. Deretter kommer den største byen i Maryland; Baltimore, i «Chesapeake Bay», også stor havneby.

 

Og så Washington, ved elven «Potomac», elven som i 1982 tok imot de 79 om bord i en flystyrt etter avgang på en mindre vennlig måte enn Hudson River; bare 5 overlevde.

 

Richmond, ved elven «James River», er hovedstaden i Virginia. Colombia er hovedstaden i South Carolina. Den ligger ved elven «Congaree». Deretter følger Augusta, Georgia, ved «Savannah River».

 

Jacksonville er den største byen i Florida. Den ligger på østkysten ved bredden av «St. Johns River», med vakre sandstrender. Lenger sør kommer vi til Miami, feriestedet med de høyeste eiendomsprisene.

 

Så ender kjøreturen utover i havet til Key West.

 

Og på veien har man besøkt de sammenlagt rikeste havnebyene i noe land i verden; riktig nok i stor grad tuftet på svart slavearbeid; men også tilnærmet slavearbeid utført av europeere.

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page