top of page

Norges gavepakke til TV2 og Danmark

Publisert av Erik Rynning

 

Norges gavepakke til TV2 og Danmark

 

Stortingskomiteen vil innføre en medieskatt som skal erstatte NRK-avgiften. TV2 har ivret for å få penger for å opprettholde nyhetsproduksjon og kontor i Bergen. Det skal de få av medieskatten.

 

En gang i tiden; ja, bare noen decennier siden, var stortinget opptatt av at utenlandske storaktører ikke måtte få innpass i det norske TV-markedet. TV2 skulle borge for det! Resultatet er at det ikke finnes en eneste norsk TV-eier.

 

TV2 har en konsesjon fra myndighetene som forplikter TV2 til nyhetsproduksjon og kontor i Bergen. Til gjengjeld har TV2 privat enerett på full distribusjon av TV til hele landet.

 

Den teknologiske utvikling har medført at det er umulig å opprettholde en slik enerett. Dermed truer TV2 med å legge ned nyhetsproduksjonen og kontoret i Bergen. Det politikerskapte TV2 ønsker politikerne å beholde. Politikerne lærer visst aldri ikke å blande seg inn i markedet ,der markedet klarer seg godt uten innblanding.

 

Min påstand er at TV2 ikke vil legge ned nyhetene uansett. For det er bare nyhetene som skiller konkurranseutsatte TV2 fra TVNorge, TV3 og de andre internasjonale TV-kanalene. Og det på en måte som vedlikeholder deres markedsandel.

 

Trusselen om nedleggelse av nyheter er derfor helt tom. Skjønt flytting fra Bergen er også vondt for politikerne. Men et virtuelt kontor i Bergen er bare skuebrød.

 

Om politikerne ønsker nyheter på andre kanaler enn NRK, så får de invitere til konkurranse om å innlemme nyheter i programflaten. Hvorfor skal nåværende TV2 og Danmark favoriseres? En bedrift som gir de danske eierne 250 millioner i året i overskudd, som de gjerne vil minst opprettholde.

 

Er det bedre å gi tilskudd til danske eiere fremfor svenske (TV3) eller amerikanske (TVNorge)?

 

Løsning: Om man ønsker en TV-kanal utenfor NRK som produserer nyheter? Utlys konsesjon, naturligvis; en konsesjon som forplikter til nyhetsproduksjon og kontor i Bergen mot 200 millioner i vederlag. Kanskje en ny norskeiet TV-stasjon kunne sett dagens lys?

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page