Seattle og villmarken
Publisert av Erik Rynning
Inspirert av Bill Richards.
Seattle og villmarken
Mange nordmenn har studert i byen Seattle, Washington; delstaten i det nordvestlige hjørnet av USA ut mot Stillehavskysten. Det skyldes blant annet vinteridrettsstipender, for her er gode forhold for vintersport om vinteren.
Seattle er en av Amerikas største havner, beskyttet i sundet innenfor halvøya «Olympic peninsula». Sjøveien går gjennom 150 kilometer lange «Strait of Juan de Fuca», som midtveis er grensen mellom USA og Canada, og videre sørover 100 kilometer gjennom sundet «Puget Sound». Fra byen kan man se 60 kilometer ut til breområdet med «Mount Olympus» høyeste fjell på 2428 meter. Fjellområdet er et naturlig skjold for nedbøren som kommer inn fra Stillehavet.
Seattle er største byen i Staten Washington, men det er Olympia, sør for «Olympic national park», som er hovedstaden.
«Olympic national park», midt i staten Washington er vill og fjerntliggende; en utemmet villmark og en skjønnhet som tar pusten fra deg, der det finnes en naturlig respekt for naturen; med en betydelig variasjon av liv, blant annet rådyr og elg. Landbruk og fiske har ypperlige forhold på en breddegrad på linje med Salzburg, Østerrike. Østersen ute blant øyene, utrydningstruet, sies å ha den beste smak i verden.
I området finnes noen av verdens største trær, opp mot 75 meter høye og opptil 700 år gamle. En profesjonell tømmerhugger kan allikevel ta ned et slikt tre på under en halv time. Her finnes den feteste laksen, den mest eksotiske kystlinje, det våteste vær og et ufremkommelig fjellområde uten stier.
Seattle var under gullrushet i Alaska 1896-1901 et viktig startpunkt for sjøveien helt frem til «gullbyen» Dawson City, først til vestkysten Alaska, så opp elven «Yukon River». Veien over land var ufremkommelig fra USA. De færreste fant rikdom i byen som økte fra 500 til 30.000 innbyggere.






Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her