top of page

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av «The Royal family»

 

Royal Ascot, en kongelig begivenhet

 

Fem dager i juni neste uke; Hver dag: Dronningen med prins Phillip ankommer Royal Ascot i første vogn, trukket av hester. Europas største veddeløpsbegivenhet; ypperste prestisje. Vi sender direkte over satellitt hver dag, både løp, pre- og post analyser, og fra miljø og kulturen. I dag sender vi klokken 19.50 dokumentar fra Ascot som oppkjøring.

 

Royal Ascot er en festforestilling; en utstilling av mote og stil, pomp og prakt, store løp og pengepremier; til sammen NOK 80 millioner. TV-sendingene blir en sammenhengende fest, der løpene blir bare en godbit inne i mellom. Med vakre, veltrente fullblodshester som gjør det de elsker: løper!

 

Ascot ligger en times togtur fra London, bare 10 kilometer fra Windsor Castle. Mer enn 300.000 mennesker vil overvære begivenhetene.

 

Ascot ble modernisert for NOK 2 miiliarder i år 2004. Det er en stor mengde av restauranter, barer, VIP-rom og losjer i flere etasjer. Ingen kommer inn uten at kleskoden er overholdt. Kvinner må bære hatter og elegante kjoler, kjolen til litt under kneet.

 

Det mest prestisjefylte løpet er «Gold Cup», et løp over litt mer enn 4.000 meter for de virkelige stayere. Dronningen vant dette løpet i 2013 med sin hest «Emirates».

Ascot har 26 løpsdager gjennom året, hvorav fem er Royal Ascot i juni. Også norske hesteeiere er representert på Ascot i år. Disse vil vi også treffe på Norsk Derby på Øvrevoll i august.

 

Norsk Derby er årets galoppbegivenhet i Norge; der etterlignes litt av Ascot. Og hatter er en viktig del av bekledningen, om enn ikke en forutsetning for å komme inn på stadion.

 

Galoppsporten har bare en eneste bane i Norge; Øvrevoll, i Bærum rett utenfor Oslo. I Norge er travsporten mye større enn galopp, med mange flere baner. I England er trav «ukjent».

Royal Ascot, en kongelig begivenhet

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page