top of page

Ubegrenset ren energi, for alle, alltid!

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

Publisert av Erik Rynning

 

 

 

Inspirert av Lev Grossman

 

Ubegrenset ren energi, for alle, alltid!

 

Vi har visst i mer enn 50 år hva som skal til for at drømmen oppfylles; fusjonsenergi. Det gjelder bare å skape en kjempehøy temperatur og å bevare en stabil plasma etter fusjonen. Kan det gjøres, er det slutt på olje og kull. Første reaktorforsøk var i 1957, men først nå skimtes håp.

 

Solen er en naturlig fusjonsreaktor. Der fusjonerer to lettere atomkjerner til en tyngre kjerne. Når de smelter sammen, vil noe av massen konvertere til energi, i henhold til Einsteins formel, skapt for 100 år siden. En atomkjerne er et område med protoner og nøytroner i sentrum av et atom, der hovedmassen er. Uran har en av de tyngste atomkjerner.

 

Fusjon skaper fire ganger så mye energi som fisjon (det motsatte av fusjon); fysikken bak atomvåpen. Energien er ikke giftig eller fossil. Den bruker hydrogen; som er ubegrenset. Hvis noe går galt, vil ikke reaktorene smeltes ned; de bare stanser. Det blir ikke radioaktivt avfall, ingen forurensning. Kostnaden er suverent lavest!

 

Flere prosjekter er i gang, endelig med håp om suksess. «ITER» er under oppbygning i Frankrike med budsjett på USD 20 milliarder, finansiert av EU med 45 prosent, resten fra USA, India, Japan, Kina, Russland og Sør-Korea. Målet er år 2027. Norge er vant med kortere tidshorisonter! Norge ikke er med, for det kan skade vår oljebaserte industri.

 

Flere store prosjekter i USA har privat kapital. Det betyr økonomisk potensial. Bare det kan gi virkelige forhåpninger, fordi det garanterer fokus på økonomisk effektivitet. For hvis ikke energien blir billigere enn kullet som den store kinesiske underklassen er avhengig av for å koke maten, varme seg og tenne lyset, så blir ren energi noe bare de bedrestilte kan unne seg. Fusjonsenergi er en elegant løsning for alle.

Mest lest Aktuell Viten

Mangel på ferskvann

 

President John F Kennedy innviet den første avsaltingsfabrikken i USA; i Freeport,

Texas i 1961. Han sa at havet var verdens største og billigste naturresurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer..........

bottom of page