Åndenes makt
Publisert av Erik Rynning 1 mars 2017
Åndenes makt
Inspirert av suksessen til TV-programmet ved samme navn.
Det er navnet på et populært og godt laget program på TVNorge, som treffer i et stort markedsområde: Menneskets forundring over tilværelsen og trang til å søke forklaringer utenfor våre alminnelige liv.
Ved hjelp av selvsuggerering, hallusinasjoner, innbilninger, overdrivelser, hypnose, mirakelforklaringer, kvakksalveri og dominante forkynnere forledes mennesket.
Særlig i de hundrevis av religionene i verden finner vi vidløftige forklaringer og påstander om mirakler. Og det uvitende mennesket har trodd at jordskjelv og tordenvær skyldtes gudenes lune.
Det står i bibelen at Jesus gjorde om vann til vin. Hva er mest sannsynlig; At det er en god, oppdiktet historie; at de fant en lagret kasse med vin og historien etter gjenfortellinger over noen hundre år stadig ble pyntet litt ekstra på, slik vi liker å gjøre; at det var et trylletriks; eller at det virkelig var mulig å omdanne vann til vin.
Påstander om mirakler har helst sin opprinnelse langt ute på landsbygden. Der fant vi, og finner fremdeles i mange enkle samfunn; de uten skolegang; forbudt eller bare ikke eksisterende. Jo mindre skoleviten, desto mer tro er det på det overnaturlige.
Bare fordi et menneske ikke kan finne en naturlig forklaring; skal det måtte forklares med noe overnaturlig?
For 500 år siden trodde mange at Gud var i himmelen, for lengre kunne vi ikke se. Det ble vanskelig å opprettholde denne troen da planetene ble oppdaget. Så oppdaget vi millioner av stjerner, lik solen. Så hvor dro Jesus, da han for til himmels?
I programmet «Åndenes makt» har ikke TV-stasjonen noen interesse av å avmystifisere. Det ville slå benene under programmets ide. TV-stasjonen forstår nok bedre, men utnytter selvsagt et markedsbehov.
Christian Borch låner sitt navn til det mystiske. En nyhetsoppleser fra NRK har tiltro blant publikum, selv om han ikke behøver å forstå så mye av den teksten han leser opp.
Åndene har fremdeles makt over oss, slik som de primitive fra dype skoger for tusen år siden.




Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her