top of page

Mord på Nilen

 

 

Publisert av Erik Rynning

 

 

Inspirert av Jeffrey Bartholet

 

Mord på Nilen

 

Den unge, rike og vakre Linnet gifter seg med sin beste venninnes forlovede. Bryllupet feires i en luksusbåt på Nilen. Slik starter Agatha Christies kriminalroman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dag er det 300 hotellbåter på vakre Nilen. De vil oppleve den egyptiske kulturen fra 5.000 år tilbake; pyramider og templer som forundrer i intelligens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men døden truer Nilen med forurensning, et pinefullt mord; utvikling av jordbruk og industri, urbanisering og økende befolkning. Landbrukskjemikalier, tungmetaller og avfallsvann fra mennesket fører i elven. Noen trodde Nilen ville føre dette til Middelhavet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For i Middelhavet er alt ute av syne fra Egypt. Men nå er rent drikkevann ingen selvfølge lengre, og fisk dør.

 

Det virkelige mordet på Nilen i Egypt kan komme fra landene oppstrøms, særlig Etiopia, som vil fange vannet før det kommer til Egypt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noen mener Nilen er verdens lengste elv i konkurranse mot Amazonas. Den renner fra Victoriasjøen, men har tilsig ovenfor. Et estimat er 6700 kilometer, hvorav en fjerdedel gjennom Egypt.

 

Uten Nilen ville Egypt ha vært en ørken uten bosetting. Nesten hele Egypts befolkning på 80 millioner bor i byer og områder langs elven, elvens delta og Suezkanalen mellom Rødehavet og Middelhavet. Nildeltaet strekker seg helt over til Suezkanalen. Fra Cairo til byen Suez er det rundt 100 kilometer.

 

For de som bor i Cairo er Nilen et sted man kan unnslippe trafikk- og menneskekaos. Man kan spasere langs broene eller ta en båttur med en av de fargerikt opplyste elvebåtene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revolusjonen i Egypt for noen år siden brakte muslimsk styre. Men det nye styret brukte for mye makt til å fremme muslimske interesser. Da kom militærstyret tilbake.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For Egypt er også mangfold; i Alexandria huskes 16 daglige aviser på forskjellige språk; som engelsk, gresk, italiensk, armensk.

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

Mest lest Aktuell Viten

Mangel på ferskvann

 

President John F Kennedy innviet den første avsaltingsfabrikken i USA; i Freeport,

Texas i 1961. Han sa at havet var verdens største og billigste naturresurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer..........

bottom of page