top of page

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Rikard Herrmann

 

Mord i guds navn, Oliver Cromwell, den verste av dem alle.

 

IS står for den mest ondsinnede, barbariske religion noensinne? Aktuell viten 13.03.2016 omtalte «Blodige religioner i moderne tid». Mary 1 av England, dronning 1553 til 1558, ville knuse protestantene. Hun kastet 300 på kjetterbålet, og fikk tilnavnet «Bloody Mary».

 

Skjebnens ironi brakte nå 25 år gamle, protestantiske Elisabeth1 på tronen (til 1603). Hun skulle på sin side sørge for at det hang katolikker etter repet i de fleste veikryss i Nord-England. Og hun undertegnet dødsdommen over sin søster og rivalinne Maria Stuart.

 

Etter Elisabeth kom sønnen til Maria Stuart til makten som James 1. Så fulgte «Stuarten» Charles 1, som ble halshugget av Oliver Cromwell i 1649. Han var nok den verste av dem alle.

 

Cromwell var intenst religiøs protestant, tilhenger av en meget puritansk sekt. Han satte seg opp mot kongens makt over parlamentet. Det ble borgerkrig. Cromwell drepte nådeløst i Guds navn. Når han skulle ta beslutninger, trakk han seg tilbake og søkte råd hos Gud. Gud sørget for alle hans seire på slagmarken og at alle hans drap var rettferdige, også hans folkemord mot katolske skotter og irer.

 

Cromwell ønsket større makt til parlamentet. Men da dødsdommen over Charles 1. ble undertegnet, sørget han for at bare hans nærmeste blant parlamentsmedlemmene var tilstede. Selv blant disse var det tvilere. Men tvilerne ble truet på livet til å følge Cromwell.

 

«Allah er stor» roper fantastene og bandittene; som ikke har lært noe siden middelalderen. Like mye fantast var Cromwell.

 

Han gjorde seg selv til sjef for republikken i 1653. Det varte ikke lenge. «Stuarten» Charles 2. ble innsatt som konge i 1660.

 

Og så ble liket av Cromwell gravet opp, hengt i kjetting og halshugd. Uten at han fikk anledning til med hevet hode å møte jomfruene i himmelen.

Mord i guds navn

bottom of page