top of page

Miljøkatastrofe

Publisert av Erik Rynning

 

 

Inspirert av Ben Elgin

 

Menneskeskapt miljøkatastrofe; en av de største

 

Sovjet-Samveldet iverksatte i 60-årene irrigasjonsprosjekter i Aral-sjøen, en av de største innsjøer i verden; en gang! Sjøen er i grenseområdet mellom det som i dag er Kazakhstan og Uzbekistan; et område som egentlig ikke interesserer Vesten. Men dette er hvordan verdens ende ser ut!

 

Området ser ut som en hvilken som helst ørken; hadde det ikke vært for skjell og rustne fiskebåter. En vidunderlig sjø er blitt ørken.

 

 

 

I tusener av år fløt to elver inn i sjøen; Amu Darya og Syr Darya. Uten utløp var vannstanden regulert gjennom naturlig fordampning og tilløpet.

 

I tusener av år har disse elvene vært livsblodet i Sentral-Asia. Elvene og deltaområdet har vært grunnlaget for bosettinger langs silkeveien mellom Kina og Europa. Men Stalin ville dyrke bomull i dette området. Bomull er en meget tørst plante; ikke egnet for et tørt område.

 

Løsningen var å irrigere området, slik at vannet fløt ut over ørkenen som omga sjøen. Men Aralsjøen fordampet. Nå er det ikke rikt fiske, men bomull som gjelder.

En gang var sjøen like stor som Hedmark, Oppland og Telemark til sammen; nesten 200 ganger Mjøsa. Nå er det lite igjen.

 

En konsekvens er at salt, støv og sand fra den tidligere sjøbunnen blåser ut over markene og ødelegger jordbrukslandet. En annen at surhetsnivået i den gjenværende sjøen er så høyt at ingen fiskearter kan overleve der.

Støvet blåser giftig sodium klorid med seg; og kjemiske plantevernmidler. Dette virker inn i matkjeden. Forekomsten av kreft har økt dramatisk. Luftveissykdommer likeså. Immunsystemet er ødelagt.

I tillegg var området en hemmelig base for sovjetisk, bakteriell krigføring. Tusener av dyr ble brakt inn som prøvekaniner for bakteriene.

En historie å gråte av for menneskeheten.

 

 

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

Mest lest Aktuell Viten

Mangel på ferskvann

 

President John F Kennedy innviet den første avsaltingsfabrikken i USA; i Freeport,

Texas i 1961. Han sa at havet var verdens største og billigste naturresurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer..........

bottom of page