top of page

Kostnaden ved stigende havnivå.

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Laura Parker

 

Kostnaden ved stigende havnivå.

 

Stigende havnivå kan få en enorm kostnadsside. Ikke bare vil hele stater kunne forsvinne under vann; særlig blant Stillehavsøyene; se aktuell viten 02.11.2014 «Kiribati, verdens mest uberørte havområde».

 

Kostnaden kan bli USD 300 milliarder for Miami, som har en av verdens høyeste eiendomspriser i dag, ved stigende havnivå, en tropisk syklon, flom og forsvarsverk som bryter sammen.

 

I aktuell viten 13.12.2015 omtalte vi «Florida Keys», en amerikansk offshore motorvei 200 kilometer ut i havet, over korallrev og små øyer, til den amerikanske byen Key West lengst ute i havet. Ved stigende havnivå kan deler av motorveien og Key West synke i havet.

 

Tropiske sykloner vil skje i fremtiden også. Det defineres som vind på minst 120 kilometer i timen i minst et minutt sammenhengende av gangen. «Katrina» nådde 280 kilometer i timen mot New Orleans i 2005. Det ble USD 120 milliarder i eiendomsødeleggelse.

 

«Sandy» ødela i 2005 for USD 70 milliarder, blant annet i New Jersey, grensende mot New York, en av de minste stater, men med den nest rikeste befolkning i USA.

Kiribati er en øygruppe i Stillehavet med en øy og 32 atoller; ca. 100.000 innbyggere i et havområde på 3, 5 millioner kvadratkilometer. Mesteparten av landområdet ligger bare 2 meter over havet. I vår TV-serie «Across the Pacific» er et av programmene viet Kiribati.

 

Fem ubebodde atoller, som går under navnet «The Southern Line islands», fordi de ligger på en linje som for sjøfarende markerer ekvator, har de friskeste korallrev i verden.

 

Kiribati var til stede under miljøkonferansen i Paris, og ville ha ny boplass til sine 100.000 innbyggere; om havet slukte staten. For landet har intet som helst ansvar for klimautslippene i den vestlige verden, i de fremvoksende økonomiene i Kina og India eller de påsatte brannene i regnskogene i Indonesia.

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page