top of page

Cadiz

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Javier Manterola

 

Cadiz

 

Her møter vi den gamle verden sammen med den ypperste, moderne ingeniørkunst, en av verdens eldste havnebyer fra fønikernes ankomst år 1.100 f.k. Fønikerne var først bosatt innerst i Middelhavet, som Byblos i Libanon, og spredte seg gjennom handel til andre byer på Middelhavets sørbredde, mens grekerne holdt seg til nordsiden.

 

De kom også gjennom Gibraltarstredet til Cadiz, Spania. De brukte galeien; seilskute med årer i to etasjer. Fønikerne sto også ellers for en moderne kultur; de første som tok i bruk alfabetet på systematisk vis.

 

Moderniteten er sist representert ved etableringen av Spanias største bro; «La Pepa», eller «Puente de la Constitucion de 1812» fra det spanske fastland over bukten til Cadiz. Det er en hengebro, der dekket henger under hengekabler på vertikale «bukseseler».

 

Det er Spanias største bro, og en av de største i verden. Med sin eleganse, storslåtte ingeniørkunst og enorme dimensjoner er det vanskelig å ta øynene fra den. Med 69 meter seilfri høyde, brolengde på 3.000 meter, hvorav 1,6 km. over vann, 34 meter bredde scorer den på alle faktorer blant det beste i verden.

 

Cadiz har enorm cruisetrafikk, der brygga ligger midt i byen. Fergeanløp går særlig til Tangier og Kanariøyene, men også til de spanske byene Ceuta (fra 1668) og Melilla (fra 1497) i Marokko. Spania hadde et protektorat i Marokko; Spansk Marokko, og Frankrike hadde sitt. Da Spania trakk seg ut i 1956, gjaldt ikke dette de nevnte byene.

 

Cadiz har mange vakre strender. En av de minste strendene er den mest populære: «La Caleta Beach». Derfra ser man bredt og langt ut over Atlanterhavet. Her ble innspilt scener til James Bond- filmen «Die another day». På hver side av stranden ligger fortene «San Sebastian» og «Santa Catalina».

 

«Roman Theatre», katedralen og museet er vel verd et besøk.

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page