top of page

Blodige religioner i moderne tid

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Rikard Herrmann

 

Blodige religioner i moderne tid

 

IS står for den mest ondsinnede, barbariske religion noensinne. Og det sier ikke lite, for grusomhetene var store, også i starten av moderne tid. Det var protestanter og katolikker i blodig kamp.

 

Mary 1 av England, dronning 1553 til 1558 ville knuse protestantene. Hun kastet 300 på kjetterbålet, og fikk tilnavnet «Bloody Mary». Skjebnens ironi brakte nå 25 år gamle, protestantiske Elisabeth1 på tronen (1558-1603). Hun skulle på sin side sørge for at det hang katolikker etter repet i de fleste veikryss i Nord-England.

 

Karl IX i Frankrike, sterkt påvirket av den katolske moren Katarina av Medici, beordret i 1572 drap på protestantene. Det var «Bartholomeus-natten». Minst 5.000 ble drept, og mange flere fengslet. Vatikanet jublet.

 

Pius V hadde i 1570 utlyst bannbulle mot Elisabeth i England. Elisabeth var fritt vilt. Den som drepte henne ville få syndsforlatelse, forkortelse av skjærsilden og få store påskjønnelser i himmelen. Hørt den i det siste? Ja, selv om morderen hadde bøyd de 10 bud, ville det bli tilgivelse.

 

Elisabeth sparte ikke sin katolske søster Maria Stuart, skjønt det var motvillig at hun i 1587 underskrev dødsdommen. Ingen av dem var egentlig særlig troende; de hadde valgt side mest ut fra politiske hensyn.

 

Maria Stuart ble dronning av Skottland 8 dager gammel.6 år gammel ble hun sendt til Frankrike for giftermål med Francois, blivende konge i Frankrike. De ble gift da hun var 16; han 14 år. Han døde to år senere, i 1560, etter ett år på tronen. Maria dro til Skottland, men ble frarøvet tronen i 1567, da hun måtte flykte til England, og overlate tronen til sin sønn, ett år gammel. De skulle ikke se hverandre igjen.

 

Maria Stuart etterstreb den engelske krone. Etter 20 års fangenskap hos Elisabeth møtte hun sin bøddel med øksen. Det måtte tre hugg til.

 

 

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page