top of page

Bilen en symbolpolitisk versting

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Gard Setsaas

 

Bilen en symbolpolitisk versting

 

Når vinterluften i store byer fylles med svevestøv, er det tiltak mot bilkjøring som fremholdes som viktig i politikken. SSB viser at dette ikke har rot i kunnskaper.

 

Selvsagt skal vi kjøre bil så rent som mulig, men nesten ikke noe svevestøv skyldes bilen. Det er noe som er 15- femten- ganger verre! Med tro på politisk miljøretorikk tror du det ikke før du ser statistikken fra SSB, der kunnskaper forankres i virkeligheten.

 

Og hva er mer enn 15 ganger verre? Jo, det er noe som rammer den norske folkesjel; noe vi koser oss med; noe vi stolt bruker i vår husholdningsøkonomi, så vi får mer penger til å kjøpe julegaver og bekoste en sydenferie med fly.

 

SSB dokumenterer at vedfyring er mer 15 ganger så mye forårsakende svevestøv! Og i vedfyring er vi på topp! Hver norske innbygger kaster i snitt 200 kilo ved på bålet gjennom året! Det blir mye kos; og god økonomi!

 

Men ikke bare gir det usynlig, livsfarlig svevestøv, partikler som er en hundredel av et hårstrå; røyken kan både luktes og inhaleres av naboene. Og har ikke naboen folkesykdommen astma, så får han det vel nå! For det er ikke nok å stumpe røyken!

 

Det må legges til at også industrien bidrar hardt til svevestøvet; åtte ganger mer enn bilen.

I Oslo blir man oppfordret til å la bilen stå for å spare Oslo-luften. Det er en politisk skapt illusjon, uten virkning på det svevestøvet man skal bekjempe.

 

Om vi tar ut yrkeskjøring, som neppe lar seg begrense særlig, gjenstår personbilen med rundt en prosent av det totale svevestøvet! Så hvis, urealistisk, halvparten av oss følger oppfordringen om å la bilen stå, minsker vi utslippet med rundt en halv prosent!

 

Det kaller vi symbolpolitikk!

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page