top of page

Bildekkenes ødeleggelser

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Charles C. Mann

 

Bildekkenes ødeleggelser

 

Hvert av bildekkene dine er en liten bit av tropisk skog; avrevet og presset inn i en glinsende, svart ring. Ny skog hugges for å få plass til en ensporet monokultur av gummitrær, der det før var et variert økosystem.

 

Nybilsalget øker i verden; både fordi befolkningen øker og fordi menneskene i de fremvoksende økonomier også vil kjøre bil.

 

Befolkningsøkning er en viktig faktor for at totaløkonomien skal vokse i verden; all industriell virksomhet ønsker seg det. Motsatt er befolkningsøkningen den største trussel mot menneskeheten selv.

 

Og mennesket gjør mye ut av seg, etter å ha eksistert bare i noen sekunder av Jordens livsdøgn. Vi kravler over hverandre for å overleve og sikre oss et bedre liv. Ingen annen art har vært så farlig for Jordens evne til fortsatt å gi forutsetning for liv.

 

Mennesket er så intelligent at det har kunnet ta kommando over Jorden; så intelligent at roboten kan skapes enda mer intelligent, og så true mennesket; dets skaper.

 

Regnskogen er Jordens lunger. De kutter vi for å drive industri som gir kortsiktig bedre profitt enn å la skogen forbli uberørt.

 

I 2015 ble det solgt rundt 75 millioner personbiler i verden, «All time high». For første gang var Kina størst! Så vidt foran USA, som i sin tur slo Europa med noen få millioner.

 

Det blir mange bildekk, og Asia, med Kina, Vietnam, Laos, Thailand, Myanmar og Cambodia, står for nesten all produksjon av naturgummi. Det står rekker på rad med gummitrær på hogstfelt store som Vestfold. Hvert tre gir mindre enn en desiliter med lateks i døgnet, innsamlet om natten i lyset av hodelykten og i angst for slangene i mørket.

 

Mens vi selv også engster oss for miljøødeleggelser når brukte bildekk omdannes til andre produkter.

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page