top of page

Atomenergi, ren, farlig og utdatert.

Publisert av Erik Rynning

 

Inspirert av Paul M. Barrett 

 

 

Atomenergi, ren, farlig, og utdatert.

 

For et tiår siden var bare atomenergi, basert på fisjon, det eneste som kunne redusere bruk av skitten kull, olje og gass. Men i aktuell viten 30.11.2015 viste vi at det motsatte, fusjonsenergi, gir større håp.

 

Fusjon skaper fire ganger så mye energi, er helt ren, farefri og billig. Flere prosjekter er i gang med håp. «ITER» er under oppbygning i Frankrike med budsjett på USD 20 milliarder, finansiert av EU, USA, og flere andre, men ikke Norge! Målet er år 2027.

 

I stedet søker Norge løsninger som ikke har en sjanse til å redde verden: utslippsreduksjoner som absolutt ikke monner. Med enorme pengemidler burde vi satse langsiktig på nye løsninger; forskning, Ikke en milliard eller to; men hundre!

 

Nåværende, rene atomenergi innebærer som eksempel Vogtle kraftverk i USA, ikke langt fra Savannah river, på grensen mellom Georgia og South Carolina; se aktuell viten 01.03.2015 om byen med navn Savannah, som ble spart i borgerkrigen, og er Amerikas vakreste by.

 

Atomkraftverket har 55 etasjer kjøletårn i stål og sement, ragende over den vakre skogen. Tredoble sikkerhetsområder beskytter mot terror som kunne lagt store områder øde. I 1972 startet 14.000 arbeidere konstruksjonen av to reaktorer, og det tok nesten 20 år.

 

De to reaktorene under bakken på hver 350 tonn er beskyttet av over en meter tykke sementvegger. To nye er i arbeid, fra før Fukushimakatastrofen i 2011, men med nye sikkerhetssystemer.

 

Atomkraft står for 19 prosent av elektrisitetsproduksjonen i USA, kull 39 prosent og naturgass 28 prosent. Ren er bare, foruten atomenergi, vind, sol, biomasse og vannkraft, til sammen bare 12 prosent. Skitten energi er mye billigere, og det teller!

 

Og da håper vi på fusjonsenergi, eller annet som forskning kan skape; mye forskning!

Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her

bottom of page