Vi kjører bil 200 kilometer i havet.
Publisert av Erik Rynning
Inspirert av Laura Parker
Vi kjører bil 200 kilometer i havet.
Dette er ikke religiøst underverk, men menneskelig! «Florida Keys». Fra Miami kjører vi 15 kilometer syd inn i Everglades National Park. Derfra kjører vi offshore amerikansk motorvei ut i havet, over korallrev og små øyer til den amerikanske byen Key West lengst ute i havet.
Key West ligger nærmere Cuba enn Miami (!), og regnes som Amerikas sørligste punkt, bortsett fra en liten øy som ligger litt lengre sør, men eies privat av en milliardær som ikke ønsker besøk.
En flott opplevelse er denne kjøreturen; i solnedgang en rød solball som synker i sjøen, strålende lyserød, orange og fiolett; på dagen turkis, blått, dypgrønt, med synet av palmer, mangrove og furu. Og rikt fugleliv. Noen steder underveis er det tillatt å fiske. Og det napper!
Key West har 25.000 innbyggere, som ikke ønsker flere cruiseanløp i trangt farvann; en folkeavstemning avgjorde at innløpet ikke skulle gjøres lettere.
I idyllen lurer en fare. Det høyeste punktet i byen ligger bare fem meter over havflaten; mesteparten bare en meter. Med stigende havnivå vil både deler av motorveien og mye av byen synke i havet.
I så fall vil også en katastrofe kunne ramme Miami, byen med de høyeste eiendomsprisene i USA, for her er det sommer hele året; attraktivt for de rikeste. Men mange eiendommer står i fare for å bli ødelagt av en eventuell storm i høyere havnivå.
Selv med økende bygging i Miami mot beskyttelse mot overflom, vil en storm i et økende havnivå kunne medføre enorme skader. Om beskyttelsen bryter sammen, er kostnaden i beregnet til USD 300 milliarder; større enn i noe annet byområde. Også New York og New Orleans vil kunne få skader i klassen USD 200 milliarder; områder i Kina og India i klassen USD 100 milliarder.






Vi mottar gjerne forslag eller innlegg til denne spalten. trykk her